Часове преди премиерата прекръстиха филма Спекуланти на Борсови играчи.  Според собствениците

...
Часове преди премиерата прекръстиха филма Спекуланти на Борсови играчи. 
Според собствениците
Коментари Харесай

Скандал с БГ продукция. Кузман Илиев: Време е да се преборим с киномафията

Часове преди премиерата прекръстиха кино лентата " Спекуланти " на " Борсови играчи ". 

Според притежателите на компанията Кузман Илиев е патентовал заглавието " Спекуланти " и  не разрешава филмът да бъде публикуван под това име. И те били принудани часове преди премиерата да го сменят на " Борсови играчи ".

В писмо от три и половина страници Илиев споделя своята версия за какво и по какъв начин се е появил спорът сред него и " Корунд Х ". Във въпросния текст във вестника и уеб страницата ние цитирахме точка 7 от  писмото, в която създателят изяснява за какво желае сумата от 100 хиляди лв., оповестиха от 24 часа. 

Ето и целия текст на писмото, без редакторска интервенция:

Време е да се надигнем против незащитените интелектуална благосъстоятелност и авторско право.  Време е да си потърсим правата и да спрем произвола и разхищението на обществени средства. А до момента в който моторът на напредъка ни като общество - културата - агонизира, нямаме бъдеще и като нация. Време е да спрем хранилката за интелектуални пиявици, професионални безхаберници и търгаши на дребно.

Уважаеми дами и господа, написа Ви Кузман Илиев по проблема, обвързван с мои авторски права и комерсиална марка на кино лентата " Спекуланти ".



По тематиката имам следните съображения като създател и продуцент:

I. Цели

Целта на сегашното ревю е възобновяване на справедливостта, преустановяване на кражбата на интелектуален, продуцентски и честен принос към едно кино произведение, което стартира безусловно от нищото като мъжки диалог на равнище концепция сред Кузман Илиев и Николай Христов-Фори преди повече от 5 години.

Впоследствие са привлечени Мартин Илиев, Александър Чобанов и режисьорът на кино лентата Георги Костов. Стотици неблагодарни часове къртовска интелектуална работа, мислене, писане, разискване и създаване на концепция, станала основа за мощен сюжет.

Работа на екип от няколкото индивида в кафенета, гаражи, офиси и разнообразни местоположения. Часове на разбиране на вложители на равнище “синопсис ” за капацитета на кино лентата. Стотици безсънни нощи и дълги диалози по телефона преди изобщо да има късмет и аспект за продобиване на дотация от НФЦ. В изискванията на цялостна неустановеност бе въобще и съществуването на запас за реализация на тази концепция за филм, като всеки от нас (вярвам ще се съгласите) носеше и продуцентски, и предприемачески риск за пропуснатите изгоди.

Обобщено, задачата ми като създател на сюжета и притежател на марката „ Спекуланти “ не е нищо повече от връщане на процеса в началните му стадии, когато е умислен и основан филмът - без изгледи за триумф, в изискванията на неопределеност, с недоверчиви вложители и куп материални компликации.

II. Мотиви

Лесно е през днешния ден някой да се тупа в гърдите с изпразнени от наличие изречения и изказвания за " неговия сюжет, неговата концепция и неговия филм ", когато три години преди този момент, други хора са положили кански старания, с цел да го има въобще този план за основаване на аудио-визуално произведение под формата на филм. Всички тези старания доведоха до това, дотацията от НФЦ да се завоюва едвам на втория път при кандидатстване.

Лесно постфактум в този подтекст да се каже: дано от 5 индивида, участвали в гаража преди време - на премиерата да е единствено Николай Христов-Фори, а другите " сръдльовци " " да си гледат работата ". Филмът " Спекуланти " - видите ли, си е негов, както и на човек (Илиан Скарлатов), притеглен като съветник доста след спечелването на НФЦ и то точно от Кузман Илиев, като въпросният " сламен човек " (така правото назовава подставените лица) е чист апаш на интелектуална благосъстоятелност и нищо друго.

В този подтекст против въпросното лице - Илиан Скарлатов, сега е инициирано дело за авторски права, като по него са позволени и съответните обезпечения (запор на банкови сметки). Намирам за меко казано недобросъвестно в този ред на мисли, Николай Христов-Фори и привлеченото лице (Скарлатов) да напишат, забележете, " сюжет за втора част ", и да стартират да търсят интензивно вложители - корейци, артисти във кино лентата, та даже вложителите, привлечени от самия Кузман Илиев, без даже да споделят на последния, че имат намерение да вършат втора част на кино лентата, за чието основаване има сходен авторски принос.

Христов и Ко евентуално изхождат от претекста (видно от писмото на юрист Попова) - че Кузман Илиев бил отдал правата си като сценарист на продуцентската компания " Корунд " и те " няма какво да се занимават с него ", да го включват в надписи на кино лентата, да го уведомяват за министър председатели, подписани контракти за разпространяване и прочие.

Лесни неща са това. Но и пъклен аморални и неетични. И подли. Неморално и недобросъвестно към всички създатели на кино лентата е и, че единствено на мъжка дума бе уговорено, че " Кадре " - компанията на Кузман Илиев, Мартин Илиев и Константина Живова, следва да поемат ПР-а на фирлма, само че редом да се окаже, че те са лишени от информация за датата на премиера или предпремиера.

Причината за всичко това в действителност е, че господин Ники Христов си води независими и непрозрачни договаряния с малките екрани и разпространители, прави си плакати със скрийншоти (спестено от фотосесия с различен автор) от кино лентата и когато чуе, че по този начин не може да се възнамерява естествена акция и ситуацията е меко казано обидно - да дублира профилите на кино лентата на " Кадре " в обществените мрежи, да наеме други ПР и така нататък

Междувременно се оказва, че неговият " съдружник " Илиян Скарлатов – притеглен в плана напомням от Кузман Илиев, дава изявление в БНР, потвърждавайки че е " сценарист ", без да е подобен действително, а " концепцията била на приятеля му Фори, който желал да се прави филм за финанси. " Идеята за млад учител по финанси, бягащ от света на парите, поради гибелта на татко си, изгубил всичко в дотком балона, след което зарязан от приятелката си и отмъщаващ си като става топ трейдър със договорка, касаеща отвързване на пика от швейцарския франк към еврото - е напълно на Кузман Илиев.

Това е елементарно доказуемо в съда, защото обстоятелствата са такива през цялото време на плана. Огромна работа по развиването на синопсиса надалеч преди печеленето на дотацията от НФЦ и появяването на самозвани сценаристи, имат и: Николай Христов-Фори, Мартин Илиев, Георги Костов и след това - с написването на сюжета в неговия приключен тип - най-много Александър Чобанов.

Реалните, вписани сценаристи на кино лентата са двама: Александър Чобанов и Кузман Илиев и това е заслужено и законосъобразно. До този миг в никакъв случай не са го изтъквали камо ли да подценяват приноса на другите, заети в основаване на сюжета.

Трети сценарист няма и когато Николай Христов " вкарва подобен " - той прави най-мерзко интелектуално закононарушение, касаещо хипотезата на чл.172 а от Наказателния Кодекс на Републиката.

След снимането на кино лентата всички бележки на Кузман Илиев и Мартин Илиев по сцените, по музиката, както и подобренията на Мариан Вълев бяха жестоко неглижирани от Христов и Скарлатов, които демонстративно обяздиха кино лентата на равнище визия и наличие и то не в негова креативна изгода, а самоцелно. Факт е, че бе положен труд от тяхна страна, факт е и че другите градивни хрумвания бяха подценени, тъй като " те си вземат решение ", удряйки капацитета на кино лентата.

Липсата на какъвто и да е ПР и маркетинг е жесток удар по: продуцентите, чиито доходи ще са доста по-ниски от потенциалните; по труда на актьорите, които не бяха поканени даже на " премиера пред публицисти ", с цел да може самозваното лице Илиян Скарлатов да се наснима и изтъкне на непознат тил. На тази премиера трябваше да има единствено артисти, които да дават изявленията за кино лентата.

Център трябваше да е Алек Алексиев, който прави феноменална роля, само че и всички други са на безусловно европейско равнище. И най-много това е удар по негово величество българския фен, който даже не разбра за съществуването на добър български филм по значима и настояща тематика - света на финансите. Това е срамно и позорно. Да не кажа и по-силни думи.

III.

Eто за какво, с цел да отдръпва желае си, държа на следното:   1. Тъй като за изискванията, изредени по-долу, няма техническо време премиерата на 6-и би трябвало да се измести на 8-и. Достатъчно пропуснати изгоди, най-малко да можем да поканим другари.

2. Самозванецът Илиян Скарлатов да бъде свален от надписите " сценарист ", да му бъде свалено и званието " продуцент ", тъй като когато е приказвал с Кузман Илиев за присъединяване си в плана такива условия не е поставял. Ако беше трансформирал настояванията си, трябваше да го комуникира с Кузман Илиев. Илиян Скарлатов не би трябвало да бъде на премиерата на кино лентата. Това не предстои на договаряния - не бихте поканили апаш на бала на детето си – намирам това за разумно. Да си купи билет и да го гледа в друга зала - никой не може да го спре. Да се даде гаранция – посредством декларация или под друга форма - че Скарлатов няма да приказва на никое място обществено, че е " сценарист и продуцент " на кино лентата. Нямам искания да приказва, че е артист. Все отново си е написал двуминутен монолог, който всички би трябвало да изтърпим, с помощта на Николай Христов.

3. От мига на моето единодушие да смъква желае си - ПР-а на кино лентата поемам аз, както беше и ангажимента. Тъй като аз не отхвърлям продуцентския принос на Николай Христов, ще опитам заслужено да промотирам и него. Филмът към този момент влиза в кината и пъклен късно, само че каквото съумея да направя, съумея. По-добре нещо от нищо, камо ли от " гифчета ", окарикатуряващо топ-актьорите и лица на кино лентата, както е сега.

4. Изтриване на дублираните профили на " Кадре " във фейсбук и инстаграм, чието фотосъдържание прочее също е кражба на фрагменти от Константина Живова, снимала ги по снимачния развой на кино лентата.

5. Изписване и обществено споменаване по време на премиера от Николай Христов-Фори, че концепцията за кино лентата е на сценариста Кузман Илиев.

6. Получаване на рамково съглашение, че в случай че се прави втора част на кино лентата " Спекуланти ", то " Кадре ", ще има право на дял не по-малък от 30 %.

7. С оглед на отсъствието на какъвто и да е ПР и при де факто негативен капацитет за продуцентски приходи; на към този момент платените хиляди левове налози за приноса ни във кино лентата, предвид на неовъзмезден 5-годишен труд, морални вреди, пропуснати ползи; с оглед възнаграждения за чудесно готови и опитни правозащитници, разходи по каузи, информации и инспекции - сумата, която изисквам, с цел да покрия отчасти разноските си, без да включвам значимите пропуснати изгоди е 100 хиляди лв..

8. Заявителят " КОРУНД-Х " ООД да отдръпна декларираната национална марка с вх.№165882 " СПЕКУЛАНТИ " - комбинирана, декларирана на дата 29.03.2022г. в ПВ. 9. " КОРУНД-Х " ООД да отдръпна искане с вх.№BG/N/2021/162894[7]/31.03.2022 година за изтриване на марката с рег.№ 162894 " СПЕКУЛАНТИ " - словна, благосъстоятелност на Кузман Илиев.

За край - не желая нищо непознато, нямам  искания към непознат принос и заслуги, а единствено към изконно моя безспорен принос към финалния резултат. Всичко, правено до момента през последните 5 години, е без веществен интерес и е единствено в името на кино лентата. С актуалните претенции също по този начин целя възобновяване на справедливостта и прекъсването на груба кражба интелектуална благосъстоятелност.

Целя връщане на ситуацията към началото му, където то беше чисто, непорочно и такова каквото би трябвало да е постоянно, с цел да има смисъл. Считам, че този баланс е вероятен единствено като се стъпва на истината и правото. Това е моята позиция. 05.04.2022 година Кузман Илиев – създател и продуцент на кино лентата " Спекуланти "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР